Hollandse boterkoek

5
(2)

Een van mijn favoriete traktaties is de boterkoek. Bij de koffie of gewoon lekker tussendoor, de Hollandse boterkoek gaat er eigenlijk altijd wel in. Met onderstaand recept maak je zelf de lekkerste koek. Wacht dus niet langer, duik de keuken in en dompel je onder in de oerhollandse gezelligheid.

Ingredi├źnten
  • 375 gr bloem
  • 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • ┬╝ tl zout
  • ┬Ż vanillestokje, merg
  • ┬Ż citroen, rasp
  • 1 ei, om af te strijken
Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 ┬░C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 centimeter.

Let op; Neem liever geen springvorm omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Doe alle ingredi├źnten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel.

Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog niet helemaal solide zijn of niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de vorm 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de Hollandse boterkoek een paar uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

Hollandse boterkoek

Eet smakelijk!

Kun je geen genoeg krijgen van heerlijke koekjes? Bekijk dan ook eens het recept voor chocolade koekjes.

Wat vond je van dit recept?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Gemiddelde ervaringen 5 / 5. 2

Dit recept is nog niet beoordeeld.

Op de hoogte blijven van alle recepten?

Volg ons op social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.