Coq à la Bière

Coq à la Bière

5
(5)

Bier is zonder twijfel mijn favoriete alcoholische drank. Ondanks de grote variëteit in bieren en smaken wordt deze drank vaak als minderwaardig gezien. Maar het juiste bier kan de verfijning van menige wijn evenaren of overtreffen. Zo zijn er, ook over bier, hele theorieën over welk soort bier er perfect past bij welke maaltijd. In onderstaand recept gaan we dus ook geen wijn gebruiken, zoals in de coq au vin, maar een heerlijk speciaal bier. Dit heerlijke eenpansrecept is eenvoudig te bereiden en perfect voor de koude winteravonden. Onderstaand recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

 • 4 kippenpoten
 • 4 sjalotten, grof gehakt
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 2 theelepels tomatenpuree
 • 2 grote vastkokende aardappelen
 • 6 grote kastanje champignons, in grove stukken gesneden
 • 150 gram winterwortel, in grove stukken gesneden
 • 200 gram knolselderij in grove stukken gesneden
 • 3 stelen peterselie (+ evt. wat gehakte blaadjes ter garnering)
 • 2 takjes tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 flesje quadrupel of tripelbier (Tip: Affligem Triple)
 • 150 milliliter kippenbouillon
 • 1 eetlepel rodewijn azijn
 • Zout en peper
 • Olijfolie
 • Klontje boter
 • Optioneel: brood voor erbij

Bereiding

Zet een grote pan met dikke bodem op het vuur met een flinke scheut olijfolie en het klontje boter. Bak de kippenpoten op middelhoog vuur aan alle kanten bruin. Haal de kippenpoten dan uit de pan en leg apart.

Doe de sjolotten in de pan en laat een minuut of vier goed zweten. Voeg de knoflook toe en schep om voordat je de tomatenpuree toevoegt. Schep de tomatenpuree goed door de sjalotten en knoflook en laat een minuut ontzuren. Voeg daarna de aardappel, champignons, wortel en knolselderij toe en sauteer vijf minuten totdat de groenten iets zachter zijn geworden.

Leg de kippenpoten weer terug in de pan bij de groenten. Roer het bier, de rode wijnazijn en de kippenbouillon er doorheen. Voeg de peterseliestelen, laurierblaadjes en tijm, al dan niet bij elkaar gebonden toe, evenals een snuf zout.

Draai het vuur laag en laat 30-45 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan totdat de kip gaar is en bijna van het bot valt. Haal de laatste tien minuten de deksel van de pan zodat de saus kan inkoken.

Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Schep op een bord en bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie. Eet er brood bij om de saus mee van je bord te vegen en serveer met een lekker glas bier!

Smakelijk eten!

Wat vond je van dit recept?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Gemiddelde ervaringen 5 / 5. 5

Dit recept is nog niet beoordeeld.

Op de hoogte blijven van alle recepten?

Volg ons op social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.