Limburgs zuurvlees

5
(1)

Het is een kwestie van geduld. Rustig wachtend op de dag… Dat jij je buik met Limburgs zuurvlees vult. Dit winterse gerecht wordt in Limburg veelvuldig gegeten rond carnaval. Maar eigenlijk is er geen aanleiding nodig. Zoervleisj ken altied! Dompel je onder in de Limburgse historie met dit heerlijke recept.

Ingrediënten
 • 800 gram runderpoulet
 • 800 ml natuurazijn
 • 20 laurierblaadjes
 • 20 jeneverbessen
 • 20 kruidnagels
 • 3 uien
 • 25 gram roomboter
 • 3 el appelstroop
 • 4 el bruine basterdsuiker
 • 1 el koekkruiden
 • 5 plakken ontbijtkoek
Bereiding

Voor het beste resultaat neem je uitgebreid de tijd.

Start met het marineren van het vlees. Snijd hiervoor de uien in halve ringen. Doe de runderpoulet in een schaal. Voeg de uien, 10 laurierblaadjes, 10 jeneverbessen en 10 kruidnagels toe. Schenk de azijn in de schaal en zorg dat het vlees onder staat. Laat het vlees zo, afgedekt, een nacht staan. Je kunt het ook gerust langer, lees 24 uur, laten staan. Wil je het zuurvlees minder zuur dan kun je ook 400 ml azijn vervangen door 400 ml water.

Haal het vlees de volgende dag samen met de uien uit de marinade. De laurierblaadjes, de kruidnagels en jeneverbessen gooi je weg. Bewaar wel het marinadevocht.

Braad het vlees aan in een grote braadpan met roomboter. Doe daarna de overige laurierblaadjes en de uien erbij.

Voeg vervolgens een beetje van het marinadevocht (ongeveer 400 a 450ml), appelstroop, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en de verkruimelde ontbijtkoek toe. Neem een kruiden-ei/ thee-ei en doe hierin de overige jeneverbessen en kruidnagels. Leg het ei tussen het vlees en zet de pan op een stoofplaatje.

Laat het Limburgs zuurvlees op een klein vuur een aantal uren pruttelen. Laat het vlees minimaal 2 uur stoven, maar ook hier geldt dat geduld beloond wordt. Idealiter haal je de pan pas na 5 à 6 uur van het vuur. Serveer het zoervleisj met frietjes en groente naar keuze.

Limburgs zuurvlees

Eet smakelijk!

Limburg staat niet alleen bekend om zijn lekkere zuurvlees maar ook voor zijn vlaai. Wil je deze zelf maken? Dat kan! Klik hier voor de lekkerste Limburgse appelvlaai.

Wat vond je van dit recept?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Gemiddelde ervaringen 5 / 5. 1

Dit recept is nog niet beoordeeld.

Op de hoogte blijven van alle recepten?

Volg ons op social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.