Een van de meest bekende broodsoorten uit Italië is de focaccia. Dit heerlijke platbrood kan worden verrijkt door het gebruik van kruiden of je kan het beleggen met groenten. Deze mini focaccia met tomaat is vanwege de kleine omvang uitermate geschikt als bijgerecht bij een lekkere minestrone of Italiaans gerechten. Onderstaand recept is voldoende voor 12 mini focaccia’s.
Ingrediënten
- 20 gram verse gist
- 1/2 koffielepel witte suiker
- 150 ml (lauw/warm) water
- 250 gram bloem
- tafelzout
- grof zeezout
- 12 cherrytomaten
- 2 takjes rozemarijn
- olijfolie
Bereiding
Start met het verkruimelen van de gist en los deze op met de suiker in lauw warm water. Let hierbij op dat het belangrijk is voor het rijzen dat je geen koud water gebruikt.
Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Schenk het gistmengsel erbij en meng met de hand kort door elkaar. Laat het voordeeg vervolgens circa 15 minuten, afgedekt, rijzen.
Voeg na de eerste rijs een koffielepel, tafelzout, toe en kneed het geheel tot een glad deeg. Verdeel het deeg vervolgens in 12 kleine deegballetjes en rol elk bolletje met de hand uit tot een kleine ovaal. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat dit nog 20 minuten narijzen.
Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 200 graden.
Was de cherrytomaten en halveer deze. Was ook de rozemarijn, schud deze droog en hak klein.
Neem de gerezen deegjes en druk hierin de cherrytomaatjes met het het snijvlak naar boven. Bestrooi de deegjes met rozemarijn, zeezout en besprenkel als laatst met olijfolie.
Bak de mini focaccia met tomaat in 20 minuten goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!
Zoals in de intro benoemd zijn deze mini focaccia’s uitermate geschikt als bijgerecht. Bijvoorbeeld voor bij deze heerlijke minestrone!