Crème Brûlée

Klassieke crème brûlée

5
(3)

Bij crème brûlée hebben veel mensen het idee dat het veel te luxe is voor een doordeweekse dag. Het is dan ook een dessert dat op veel menukaarten terug te vinden is. Maar luxe hoeft niet altijd heel moeilijk te zijn. Het is ook erg makkelijk van tevoren te maken, je hoeft dan alleen voordat je het dessert gaat nuttigen nog even wat suiker te bruleren. Dus uitermate geschikt voor welke dag dan ook. Onderstaand recept is voldoende voor 6 schaaltjes crème brûlée.

Ingrediënten

  • 600 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 8 eidooiers
  • 80 gr suiker
  • rietsuiker om te bruleren (je kunt ook gewone suiker gebruiken)

Bereiding

Neem een steelpan en breng daarin de slagroom tegen de kook. Snijdt het vanillestokje open en voeg deze toe. Zodra de slagroom op temperatuur is, neem je de pan van het vuur en laat je de room met het vanillestokje circa 20 minuten trekken.

Verwarm vervolgens de oven voor op een temperatuur van 140 graden en haal het vanillestokje uit de room. Schraap met een scherp mesje het merg uit vanillestokje en roer dit door de room.

Klop met een garde de eidooiers en suiker door elkaar en schenk er daarna de warme room al roerend bij. Neem ovenvaste schaaltjes met een inhoud van circa 100 ml en schenk, door een zeef, de room in de schaaltjes. Zet de schaaltjes in een ovenschaal en vul deze daarna met warm, niet kokend, water. Voeg water toe tot het water tot ongeveer halverwege de schaaltjes staat. Dek de schaaltjes daarna losjes af met een velletje aluminiumfolie en zet de ovenschaal in de oven.

Bak de vanillecrèmes ongeveer 50 tot 55 minuten in de oven totdat deze stevig is. Heb je een dikker schaaltje dan kan het zijn dat de oventijd iets verlengd dient te worden. Als de crèmes gaar en stevig zijn haal je ze uit de ovenschaal en laat je ze minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.

Bruleren van suiker. Creme brulee

Als de crèmes goed koud zijn bestrooi je ze met rietsuiker (of gewone suiker) en bruleer je deze met een brandertje tot er een lichtbruin karamellaagje ontstaat. Hierna kun je ze meteen serveren.

crème brûlée

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Gemiddelde ervaringen 5 / 5. 3

Dit recept is nog niet beoordeeld.

Op de hoogte blijven van alle recepten?

Volg ons op social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.