Gevuld speculaas

Gevuld speculaas

5
(8)

De Sint is weer in het land. Dit is de tijd van het jaar waarin veel mensen trek krijgen in heerlijke lekkernijen zoals marsepein en speculaas. Met dit recept maak je een heerlijke speculaas gevuld met amandelspijs.

Ingredi├źnten

Amandelspijs

 • 250 g amandelschaafsel of meel
 • 250 g suiker
 • 1 citroen
 • 1 eiwit

Speculaas

 • 500 g bloem
 • 300 g lichte basterdsuiker
 • 20 g speculaaskruiden
 • 250 g boter
 • 50 g melk
 • 5 g bakpoeder
 • 1 ei om af te strijken

Bereiding
Maal het amandelschaafsel fijn met de suiker en voeg het eiwit toe. Geen keukenmachine? Geen probleem neem dan amandelmeel. Voeg citroenrasp toe en het sap van een halve citroen. Kneed goed door tot het smeuïg is en laat de spijs opstijven in de koelkast. Het is het lekkerste om de spijs een nacht te laten rusten in de koelkast, maar na een kwartiertje in de koelkast is het al klaar voor gebruik.

Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin melk, bakpoeder, speculaaskruiden, basterdsuiker en boter door elkaar. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Druk het deeg plat, pak het in in vershoudfolie en laat het deeg opstijven in de koelkast. Verwarm de oven in de tussentijd voor op 175 graden.

Bestuif het deeg met bloem en rol uit tot een rechthoekige plak.
Rol de amandelspijs met bloem tot een dikke rol van ongeveer 30 cm lang.
Leg het spijs op het deeg en rol het deeg er omheen. Snijd, als het nodig is, het overlappende deeg bij en smeer in met ei. Rol het deeg zover dicht dat de naad naar beneden ligt en druk goed aan.

Rol met de deegroller over de bovenkant van het speculaas en besmeer met ei. Druk de amandelen erin en besmeer het geheel nogmaals met ei. Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de speculaas in circa 45 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Gemiddelde ervaringen 5 / 5. 8

Dit recept is nog niet beoordeeld.

Op de hoogte blijven van alle recepten?

Volg ons op social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.