bloemkool gehaktschotel

Bloemkool gehaktschotel

5
(3)

Het dondert en het bliksemt. Het lijkt erop dat aan de zomer langzaam een einde komt. Dat kan maar een ding betekenen. Tijd voor wat stevigere kost! Maar ongeacht het weer of het seizoen, deze heerlijke ovenschotel mag altijd. Ook makkelijk vooraf te maken en te verdelen in kleinere schaaltjes om later nog eens op te warmen in de oven.

Ben je toe aan een heerlijke maaltijd? Met onderstaand recept is succes verzekerd. Onderstaand recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool (800 gr)
  • 1 kilo aardappelen
  • 500 gr half-om-half gehakt
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • 0,5 liter halfvolle melk
  • 60 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 150 gram geraspte kaas

Bereiding

Om te beginnen breng je twee pannen met ruim water en wat zout aan de kook. Schil de aardappelen en maak de bloemkool schoon. Snijdt de bloemkool in kleine roosjes. Kook beide gaar. Hou voor de aardappelen een gaartijd aan van circa 20 minuten en voor de bloemkoolroosjes circa 6 à 7 minuten.

Als de bloemkool gaar is spoel deze dan af met koud water. Dit stopt de garing en hiermee voorkom je dat de bloemkool te ver doorgaart.

Giet de aardappelen af en prak deze met een stamper tot een puree. Voeg hier naar smaak een klein scheutje melk en wat zout en nootmuskaat toe. Meng alles tot je een lekkere smeuïge puree krijgt.

Bak vervolgens het gehakt. Prak het een beetje met de vork maar zorg ervoor dat het niet te korrelig word. Voeg tijdens het bakken naar smaak peper en zout toe en bak het vlees lekker bruin.

Neem een ovenschaal (of meerdere kleine schaaltjes) en scherp hierin een lekkere laag puree. Scherp hierover het aangebraden gehakt waarna je de bloemkoolroosjes gelijkmatig over het geheel verdeeld. Om het extra mooi te maken schik je de roosjes met de steeltjes naar beneden.

Nu ga je de kaassaus maken. De basis hiervan is een klassieke roux. Smelt hiervoor de boter in een pannetje en voeg hier al roerend de bloem aan toe. Goed roeren tot het een geheel wordt. Let op dat de roux niet aanbrand of bruin kleurt. Als de roux lekker zoet begint te ruiken voeg je de overige melk toe. Blijf goed roeren met een garde tot de saus bindt. Op deze manier ontstaat er een gladde bechamelsaus.

Haal het pannetje van het vuur en voeg hieraan 100 gram kaas toe. Kruid de saus eventueel nog met wat peper en zout.

Zet de grill van de oven aan en giet de saus over de bloemkool. zorg dat alle roosjes onder een laagje saus zitten. Strooi de overige kaas over het gerecht en schuif het geheel onder de grill.

Grill het geheel totdat er een lekker bruin korstje is ontstaan.

Eet smakelijk!

Tip: Mocht je het gerecht verdelen in kleinere schaaltjes om later van de genieten? Voeg dan nog geen kaas toe. Zet de schaaltjes afgedekt in de koelkast. Voor het eten bestrooi je de gerechtjes met kaas en bak je het geheel in 25 minuten warm en knapperig op 180 graden.

Wat vond je van dit recept?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Gemiddelde ervaringen 5 / 5. 3

Dit recept is nog niet beoordeeld.

Op de hoogte blijven van alle recepten?

Volg ons op social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.