Italiaanse zuurkoolstamppot

Italiaanse zuurkoolstamppot

5
(2)

Vanochtend kreeg ik dit leuke recept voor zuurkoolstamppot toegestuurd van volgster Linda. Hieronder schrijft de inzendster zelf haar persoonlijke verhaal bij dit heerlijke recept. Wellicht horen horen we in de toekomst meer van haar en hopelijk deelt ze haar heerlijke recepten nogmaals op www.thuisachterhetfornuis.nl. 

We hadden zuurkoolstamppot in de planning staan en hadden alle ingrediënten ervoor in huis, maar op het moment dat we het zouden gaan eten, stond het me ineens tegen en had ik geen zin meer in die ‘gewone’ kost.

Een hele tijd geleden hadden we namelijk zo weinig geld dat we een hele lange tijd elke dag zuurkoolstamppot moesten eten, dus hadden we geen goede herinneringen aan zuurkool.

Er stond die dag een kookprogramma aan op tv, waarin mensen variaties maakten op een bekend thema. Toen dacht ik opeens: ‘Waarom geen Italiaanse zuurkool?’. En zo is dit recept ontstaan.

Wacht niet langer en probeer dit heerlijke recept. Onderstaande ingrediënten zijn voor 4 personen.

Ingrediënten
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 1 zakje biologische wijnzuurkool (500 gr)
  • 100 gr spekblokjes
  • 100 gr parmaham kleingesneden
  • 3 a 4 sjalotjes
  • 5 knoflookteenjes (of naar smaak)
  • 1 potje zongedroogde tomaatjes op olie (100 gram)
  • 100 gr olijven (optioneel)
  • cherrytomaten voor de versiering
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • een handje verse basilicum
  • zout en peper
  • 1 klontje boter
  • 1 kopje melk
  • scheut olijfolie
Bereiding

Begin met het aan de kook brengen van een ruime pan water en kook de aardappelen met een beetje zout tot ze goed gaar zijn. Bewaar het vocht.

Maak puree door de gare aardappelen te stampen met een klontje boter en de melk. Gebruik, indien nodig, het kookwater van de aardappelen om de puree de juiste structuur te geven.

Neem een koekenpan en verhit hierin een beetje boter. Snijd de sjalotjes en hak de knoflook en laat ze vervolgens fruiten in de boter. Voeg de spekblokjes toe en bak tot het spek lekker bruin is. Als de spekjes mooi bruin zijn haal je het geheel van het vuur af. 

Doe de zuurkool in een koekenpan, of gebruik een grote wokpan en warm de zuurkool op. Eventueel nog wat olie erbij en blijf af en toe roeren om te voorkomen dat de zuurkool aanbrandt.

Als de zuurkool warm is, mogen de kleingesneden zongedroogde tomaatjes erbij en het spek/knoflook/sjalotjes mengsel. Doe de aardappelpuree erbij en  voeg de Italiaanse kruiden en peper naar smaak toe blijf roeren totdat het geheel goed doorbakken is.

Zet vuur uit en voeg olijven en parmaham naar smaak toe. Roer goed door elkaar.

Serveer in mooie schaal en versier bovenkant met cherrytomaten en blaadjes basilicum.

Smakelijk eten!

Jij ook jouw favoriete recept delen op Thuis achter het fornuis? Klik dan snel hier en ontdek hoe je dit kan doen.

Wat vond je van dit recept?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Gemiddelde ervaringen 5 / 5. 2

Dit recept is nog niet beoordeeld.

Op de hoogte blijven van alle recepten?

Volg ons op social media!

Een gedachte over “Italiaanse zuurkoolstamppot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.