Een lekker gevulde tafel met allerlei hapjes en lekkernijen is natuurlijk waanzinnig. In Spanje hebben ze het, met tapas, echter tot een kunstvorm verheven. Hieronder een heerlijk recept van Spaanse albondigas (gehaktballetjes) in tomatensaus. Heerlijk als aanvulling op je tapastafel of als maaltijd met brood.
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 500 gram gehakt
- 1 sjalot, fijn gesnipperd
- 1 ei
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels peterselie, gehakt
- 2 beschuiten, verkruimeld
- peper
- zout
Tomatensaus
- 1 blik tomatenblokjes (400g)
- 1 ui, grof gesnipperd
- 1 gedroogd chillipepertje, verkruimeld (als je niet van pittig houdt kun je deze weglaten)
- 1,5 dl kippenbouillon
- 25 cl witte wijn
- 1 eetlepel peterselie, gehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- peper
- zout
Bereiding
Start met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
Meng alle ingrediënten van het gehakt door elkaar en draai hiervan kleine balletjes (circa 20 balletjes). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze 10 minuten in de oven.
Maak nu de tomatensaus.
Verhit de olijfolie in een grote pan waar straks ook de gehaktballetjes bij passen. Fruit de ui tot ze lichtbruin kleuren. Bak de knoflook en het pepertje 1 minuut mee. Blus het geheel af met witte wijn en kook 2 minuten op hoog vuur. Draai het vuur wat lager en voeg de bouillon en de tomatenblokjes toe. Breng verder op smaak met peper en zout en laat de saus 10 minuten pruttelen op laag vuur.
Haal de albondigas (gehaktballetjes) in tomatensaus uit de oven en leg ze in de saus. Laat nog 10 minuten mee garen met de deksel op de pan.
Bestrooi als laatste met wat peterselie.

Smakelijk eten!