Authentiek volkorenbrood

Authentiek volkorenbrood

4.3
(3)

De geschiedenis van brood gaat terug tot ongeveer 30.000 jaar geleden. Brood is in ons hedendaagse leven niet meer weg te denken en wordt bij verschillende gelegenheden geserveerd. Of het nu tijdens het ontbijt is, als voorgerecht of voor tijdens de borrel; brood past altijd. Nu is het eenvoudig om brood te kopen, maar waarom zou je het niet zelf maken? Aan de hand van onderstaand recept maak jij zelf een heerlijk volkoren brood.

IngrediĂŤnten

voor het zetsel

 • 300 gram volkorenmeel
 • 4 gram (gedroogde) gist
 • 250 ml lauw water

voor het deeg

 • 200 gram volkorenmeel
 • 6 gram (gedroogde) gist
 • 10 gram zout
 • 15 gram suiker
 • 10 gram boter
 • 1 ei
 • 100 ml water
 • bloem

Bereiding

Maak van de eerste 300 gram meel, 250 gram water en 10 gram gist met de hand of mixer een zetsel (slap deeg) en laat dit gedurende drie uur in je beslagkom of mixer rijzen.

Voeg vervolgens de rest van de ingrediÍnten (behalve bloem) toe en kneed hier van een glad deeg. Bol het deeg op en geef het een rijs op een warme plaats van een half uur. Maak de bol op tot een kort brood en leg het deeg op de kop met de naad naar boven op een met bloem bestrooide theedoek en laat nog eens een half uur rijzen, verwarm de oven samen met je bakplaat voor op 230 graden, draai het brood om zodat de gladde kant boven kom te liggen en snij met een mesje twee kleine insnijdingen (gelijk als een stokbrood). Leg het brood met behulp van een schietertje (plankje met handvat) op je bakplaat in de oven en bak het brood gedurende 20 to 25 minuten mooi donkerbruin af.

Smakelijk eten!

Wat vond je van dit recept?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Gemiddelde ervaringen 4.3 / 5. 3

Dit recept is nog niet beoordeeld.

Op de hoogte blijven van alle recepten?

Volg ons op social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.