Kalfsrosbief met asperges, bataat en paprikacompote in rode wijnjus

Kalfsrosbief met asperges, bataat en paprikacompote in rode wijnjus

5
(3)

Het aspergeseizoen is nog steeds in volle gang. De ideale kans om het witte goud op tafel te zetten. Dus wacht niet tot het voorbij is en nodig je vrienden en kennissen uit en trakteer ze op een heerlijk gerecht met asperges! Met onderstaand recept zit je gebeiteld en kun je je culinair helemaal laten gaan. Het betreft hier dan ook een recept voor gevorderden. Onderstaand recept is voor 8 tot 10 personen.

Ingrediënten 

Paprikacompote

 • 3 rode paprika’sp
 • peterselie
 • 3 groene paprika’s
 • olijfolie
 • 3 gele paprika’s
 • peper en zout
 • 1 sjalot

Bataat

 • 5 à 6 zoete aardappels
 • olijfolie
 • knoflook
 • zout
 • tijm
 • rozemarijn

Rodewijnsaus

 • 500 ml rode wijn
 • 2 sjalotjes
 • 1 takje rozemarijn
 • laurierblad
 • 200 ml vleesfond
 • 1 teentje knoflook
 • boter
 • zout en peper
 • tijm

Asperges

 • 12 à 15 witte asperges

Kruidige kalfsrosbief 

 • 1000 gr. kalfsrosbief aan het stuk
 • kaneelpoeder
 • mosterd
 • laurierblaadjes
 • olijfolie
 • rozemarijn
 • boter

Bereiding

Paprikacompote 

Leg de paprika’s op een bakplaat. Besprenkel ze met een kleine beetje olijfolie en wrijf ze in. Zet de bakplaat in een hete oven van 200°C voor ca. 20 minuten. Laat ze afkoelen in een bak afgedekt met plastic folie. Als ze zijn afgekoeld pel je de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika’s allemaal in even grote repen (julienne). Hak de sjalot en voeg toe aan de paprikareepjes. Hak de peterselie fijn.

Bataat

Was de zoete aardappels, bestrooi ze met zout, olijfolie, 2 teentjes gehakte knoflook, gehakte rozemarijn en wat gedroogde tijm. Verpak ze per 2 stuks goed in aluminiumfolie. Leg de pakketje in de oven op 180°C voor ca. 45 minuten. Check of ze gaar zijn door met een mesje erin te prikken. Laat afkoelen, snijd doormidden en snijd elke helft weer in vieren.

Rodewijnsaus 

Verhit in een pannetje een beetje boter, fruit hierin de gesnipperde sjalot en knoflook. Voeg de tijm, rozemarijn en 2 blaadjes laurier toe. Blus af met de rode wijn en vleesfond. Laat het geheel tot de helft inkoken. Breng evt. nog op smaak met zout en peper. Giet de saus door een zeef.

Asperges 

Schil de asperges. Snijd de asperges schuin in stukken van ca. 5 cm.

Kruidige kalfsrosbief 

Wrijf de rosbief in met een beetje mosterd en masseer het goed in het vlees (anders bakt het los bij het aanbraden). Bestrooi rondom met kaneelpoeder, zout & peper en druk goed aan. Verhit een scheutje olie met een klontje boter in een braadpane n laat de boter uit bruisen. Braad het vlees op middel vuur rondom bruin.

Scheur de blaadjes laurier in. Leg het vlees in een ovenschaal en voeg de laurier en rozemarijn toe aan de pan met braadvocht. verhit kort mee en schenk over het vlees. Vlees ca. 55 minuten voordat het gerecht geserveerd wordt in de oven plaatsen. Verwarm de oven voor op 180°C. Steek de thermometer in het vlees. Laat het vlees in de oven circa 45 minuten garen tot het rosé is. Kerntemperatuur ca. 55°C. Laat de rosbief verpakt in aluminiumfolie ca. 10 minuten rusten alvorens je het aansnijden.

Afwerking en opmaak

Besprenkel de zoete aardappels licht met olijfolie en verwarm ze kort in een hete oven.

Wok de asperges kort in een wokpan, breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de paprika julienne. Verwarm de rode wijnsaus.

Plaats een garneerring op bord en verdeel hierin de paprikareepjes. Snijd de rosbief in dunnen plakjes. Plaats de zoete aardappel en plakjes rosbief op de paprikareepjes. Verdeel de asperges ertussen. Lepel de rode wijnsaus rondom het gerecht. Garneer met de gehakte peterselie.

Smakelijk eten!

Wat vond je van dit recept?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Gemiddelde ervaringen 5 / 5. 3

Dit recept is nog niet beoordeeld.

Op de hoogte blijven van alle recepten?

Volg ons op social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.